Linda slikte hormonen voor de groeiremming en kreeg 3 gezonde kinderen.

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik schrik van de verhalen over de heftige gevolgen van groeiremming, die vrouwen kunnen ervaren. Ik heb daar nooit bij stilgestaan omdat ik, gelukkig, zelf helemaal geen nare gevolgen ondervind.

Ik heb een erg lange vader en val al vanaf mijn geboorte in de categorie “lang”. Rond mijn 10e levensjaar groeide ik zo hard, dat er scheefgroei in mijn rug ontstond. Dit werd gelukkig opgemerkt door mijn leraar en het traject van doktersbezoeken begon. Bij de orthopeed werd mijn scoliose behandeld en hij raadde mijn ouders aan om over groeiremming na te denken. We gingen naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Daar bleek ik nog lang niet uitgegroeid en geschat te worden op 1,91 m. Ook had ik zeer weinig spierkracht door de sterke groei, dusdanig dat er zelfs gedacht werd aan een spierziekte. Dit was gelukkig niet het geval, maar groeiremming werd wel aanbevolen. Aan mij ging dit hele traject wat voorbij… Ik was een blij kind en had plezier in het leven. Vanaf mijn 11e begon ik met de groeiremming d.m.v. Lynoral en Provera. Ik kan mij niet herinneren dat ik er last van had, behalve dat ik wat aankwam in gewicht. Mijn groei is uiteindelijk gestopt bij 1,83 m. Ik ben daar blij mee. Mijn gezondheid is prima. Mijn spieropbouw is flink toegenomen. Ik ben in staat tot sporten. Ik heb geen problemen ondervonden met zwanger worden. Ik werd zelfs heel makkelijk zwanger en ben trotse moeder van een zoon van 18 en 2 dochters van 15 (eeneiige tweeling) Ik begin wat last van overgangsverschijnselen te krijgen, maar heb niet het idee dat deze extreem zijn.

Mijn beide dochters zijn ook erg lang. Ook zij zijn geremd in hun groei. Hormoonbehandelingen worden niet meer gedaan. Mijn dochters hebben de operatie aan de groeischijven ondergaan in de zomer van 2020. Ook dit is helemaal prima gegaan en zij hebben er geen hinder van ondervonden. Ze hadden 6 weken wat vocht in hun knieën en daardoor wat lichte pijn en bewegingshinder. Inmiddels sporten zij weer volop en staan ze niet meer bij deze operatie stil. Er zitten kleine littekens aan de binnenkant van hun knie, van ongeveer 1 cm. Dat is alles.  Zij zijn inmiddels 1,85 en 1,86 m  en hun groei lijkt gestopt.

Dat ik mijn positieve verhaal met jullie deel, heeft niet als reden dat ik de problemen die andere mensen ondervinden wil ondermijnen. Nogmaals, ik ben ervan geschrokken en prijs mij gelukkig dat het bij mijn wel goed is gegaan allemaal. Gelukkig zijn er ook verhalen waarbij het wel goed ging, en wellicht is het goed deze ook te laten horen op deze site. Ik wil alle mensen die spijt hebben van hun groeiremming en er nog dagelijks hinder van ondervinden veel sterkte wensen.