Meld je bijwerking bij Bijwerkingencentrum Lareb

Heb jij groeiremmende hormonen geslikt en ervaar je daar klachten van? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb! Jouw melding draagt bij aan meer kennis over de mogelijke bijwerkingen van groeiremmende hormonen.

Bijwerkingencentrum Lareb is het meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschap. Lareb ontdekt nieuwe kennis over bijwerkingen door binnenkomende meldingen te analyseren en vragenlijstonderzoeken uit te voeren.

Waarom een bijwerking melden?

Elk medicijn kan naast de gewenste werking ook bijwerkingen geven. Hoewel medicijnen uitgebreid onderzocht zijn, komen sommige bijwerkingen pas aan het licht wanneer veel verschillende mensen het gebruiken. Ook ontstaan sommige bijwerkingen pas na langere tijd of in combinatie met andere medicijnen. Het is belangrijk vermoedens van bijwerkingen te melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Hoe meer meldingen Lareb ontvangt, hoe completer de informatie is en hoe sneller Lareb nieuwe bijwerkingen ontdekt.

Lareb informeert dan bijvoorbeeld het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG kan vervolgens maatregelen nemen als dat nodig is, zoals de bijsluiter aanpassen of aanscherpen wie het medicijn mag gebruiken. Verder verspreidt Lareb de kennis zo veel mogelijk. Onder andere via de website en social media, maar ook via beroepsverenigingen en patiëntenorganisaties.

Nieuwe kennis helpt bijwerkingen te voorkomen, te herkennen en te behandelen. Daarnaast kunnen zorgverleners en patiënten met deze kennis de keuze voor een bepaald medicijn of vaccin beter afwegen. Elke melding draagt bij aan een veilig gebruik van geneesmiddelen en vaccins. Ook jouw melding is dus belangrijk!

Heb jij groeiremmende hormonen geslikt en ervaar je daar klachten van? Meld deze dan bij Lareb! Jouw melding zorgt voor meer kennis over de mogelijke bijwerkingen van groeiremmende hormonen. Ga hiervoor naar www.mijnbijwerking.nl.

Hulp bij het invullen van je melding

Ga naar de website en klik op ‘Meld hier een bijwerking’. Kies dan voor ‘ander vaccin of geneesmiddel’, ‘Ik ben patiënt, zelf gevaccineerd of meld voor een naaste’, je leeftijdsgroep en vervolgens voor ‘Geneesmiddel’. Na akkoord met de Privacyverklaring kun je de gegevens invoeren. Probeer je klachten zo goed mogelijk te omschrijven.

Voor veel vrouwen is het slikken van de hormonen al lang geleden, dus niet iedereen zal de gegevens van de hormonen paraat hebben. De meeste vrouwen hebben ethinylestradiol geslikt. Veel voorkomende merknamen zijn: Lynoral, Premarin en Provera. Deze informatie is slechts een geheugensteun. Vul de namen alleen in als je er zeker van bent. Weet je het niet meer? Geef dat dan aan.